Mies Bouhuys

Weesp 10 januari 1927 - 30 juni 2008, Amsterdam

Zij debuteerde in 1948 bij D.A. Daamen's Uitgeversmaatschappij met de gedichtenbundel Ariadne op Naxos, waarvoor zij de Reina Prinsen Geerligsprijs ontving. Hoewel ze ook daarna nog poëzie publiceerde - zoals Blijven kijken (1971) - werd ze vooral bekend door de vele boeken en versjes voor kinderen. In 1966 werd Kinderverhalen (Uitgeverij Holland) door het CPNB bekroond als Kinderboek van het jaar, de voorloper van de huidige Gouden Griffel.
Bekend waren ook haar verhaaltjes in rijmvorm over Pim en Pom, twee poezen die allerlei avonturen beleven en die jarenlang in Het Parool verschenen, geïllustreerd door Fiep Westendorp. In 1982 publiceerde zij Anne Frank is niet van gisteren.
In 2002 verscheen een bloemlezing uit haar kinderboekenwerk ter gelegenheid van haar 75e verjaardag, getiteld Voetje van de vloer, vijftig verhalen en versjes van toen en nu.
Naast haar literaire werk was Bouhuys ook bekend door haar politieke activisme. Zo zette zij zich jarenlang in voor de Dwaze Moeders in Argentinië, de moeders van onder de dictatuur verdwenen (vermoorde) gevangenen. In 2002 verzette zij zich scherp tegen de mogelijke aanwezigheid van Jorge Zorreguieta bij het huwelijk van zijn dochter Máxima met Prins Willem-Alexander.
bron: Wikepedia.

Zelf was ik ooit benieuwd hoe dichters dachten over mijn pogingen om hun poëzie van muziek te voorzien en zo gebeurde het dat ik een brief naar Mies Bouhuys of ik eens langs mocht komen om daarvan wat te laten horen.
En waarachtig ik werd uitgenodigd om eens langs te komen en zo gebeurde het dat wij, Tiny was mee op een goede dag bij haar op bezoek gingen. Zij woonden in een mooi pand aan de Prinsengracht.
Wij werden uitermate hartelijk ontvangen door de vrouw die ondermeer de avonturen van Pim en Pom beschreef, welke ik verhaaltje altijd met zoveel plezier voorlas aan mijn kinderen. En ook de verhalen in versvorm welke ik dan al improviserend voorzong.
Wellicht al een voorbode van mijn latere manier om poëzie te zingen, waaronder ook een aantal gedichten van Mies Bouhuys.
Waaronder ook "Nederland" een gedicht geschreven naar aanleiding van de Watersnoodramp van 1953 en gepubliceerd in de Groene Amsterdammer.
Zij was aangenaam verrast door mijn muzikale bijdrage aan haar gedicht, zo zelfs dat zij heet later had meegebracht toen zij tijdens een uitzending op Radio Eén, waar zij geïnterviewd werd naar aanleiding van haar betrokkenheid bij de Argentijnse Dwaze Moeders.
Waarbij zij mijn versie van "Nederland" liet afspelen tijdens deze uitzending.
Ook toonde zij mij de trekharmonica waar haar vader als Heilssoldaat mee langs de schepen in de haven ging, ter bekering der varensgezellen.
Kortom een heel prettige ontmoeting met een gedreven vrouw.