Ad den Besten

Adriaan Cornelis (Ad) den Besten, (Utrecht, 11 maart 1923) is een Nederlands dichter, essayist en uitgever van poëzie. Hij is vooral bekend geworden als medewerker aan het Liedboek voor de Kerken en een nieuwe psalmberijming.
Zijn literaire debuut had Ad den Besten op 17-jarige leeftijd in het tijdschrift Opwaartsche Wegen (Uitgeverij Holland). Korte tijd studeerde hij theologie; in die tijd werd hij beïnvloed door de ideeën van de protestantse theoloog Karl Barth. Als theologiestudent leverde hij in de oorlogsjaren bijdragen aan het baldadige en surrealistische maandblad met een oplage van één exemplaar De Schone Zakdoek. Daarna studeerde hij Duits. Door zijn bloemlezing Deutsche Lyrik auf der anderen Seite speelde hij een belangrijke rol in de acceptatie van de Oost-Duitse poëzie in het westen, vooral in de Bondsrepubliek. Ook was hij acquirerend redacteur van de Poëziereeks De Windroos, onder andere een springplank voor de vernieuwende Beweging van Vijftig in de Nederlandse poëzie.
Den Besten promoveerde in 1983 met een proefschrift over achtergrond en auteurschap van het Wilhelmus (Wilhelmus van Nassouwe: het gedicht en zijn dichter). Zijn bundel Poëzie om te zingen, met eigen liederen en vertalingen van (vooral Duitse) liederen, verscheen in 1998.
Liesbeth den Besten is zijn dochter.

bron: Wikepedia