DE KOORTSDROOM

Een gedroomde dood

F. Greefkes

 

Na afloop van het proces werd ik op transport gesteld van Utrecht naar Siegburg. Dat transport naar Siegburg, gebeurde in een met mensen volgestouwde goederenwagon en duurde drie dagen . Drie rampzalige dagen, want wat doen mensen onder zulke omstandigheden. Waar laten zij hun ontlasting? Wat gebeurd er met mensen als de trein wordt uitgerangeerd en het is donker. Als de trein uren stil staat.
Het gerucht dat wagons, als de onze soms wel eens werden vergeten, doet zijn werk in onze hoofden? We werden niet "vergeten" en kwamen wij uiteindelijk in de Siegburg aan, waar ik ingevolge de uitspraak vijftien jaar zou moeten doorbrengen.

Tot onze bevrijding, voorjaar 1945 is er veel gebeurd. Ik vertel waarschijnlijk geen nieuws, wanneer ik zeg het moeilijke tijd is geweest. Achteraf kan men vaststellen dat men in die tijd in een gevangenis beter af was dan in een concentratiekamp. Ik werd te werk gesteld op kleermakersafdeling en moest kapotgeschoten soldatenkleding herstellen. Ik kon in mijn kleine hoekje niets anders doen dan wat klein sabotagewerk doen. De boel netjes repareren, om vervolgens te zorgen, dat wanneer het zou worden aangetrokken het onmiddelijk weer stuk zou zijn. Proberen anderen zover te krijgen het werk neer te leggen. En als dat niet lukt, dan maar een éénmansactie te ontketenen met het logisch gevolg dat je dan veertien dagen streng arrest kreeg. In uw ogen misschien zinloos en niet ongevaarlijk, want zoiets had m'n kop kunnen kosten.